Jeg elsker at rejse og opleve verden, men at have angst for at flyve slår skår i glæden, fordi det kan være svært at takle.
Heartmath mentorI årenes løb har jeg fundet ud af, at jeg ikke er alene. Der er virkelig mange, der har udfordringer med at flyve.
Heartmath mentorJeg har ikke altid haft angst for at flyve – tidligere glædede mig virkelig til det.
Heartmath mentorJeg så frem til at blive serviceret af venlige stewardesser og se de nyeste film ombord på flyet.
Heartmath mentorMen så skete der jo det – at jeg fik dødsangst – og det ændrede min afslappede holdning til at flyve.
Heartmath mentorFordi lige pludselig fik jeg angst symptomer, når jeg sad i “fastlåste” situationer – at jeg ikke kunne stå af flyet, hvis jeg havde brug for det.
Heartmath mentorJeg fik mange mærkelige tanker om, at jeg ikke kunne få luft og ikke kunne trække vejret.
Heartmath mentorJeg fik mine første angst-oplevelser i 2010.
Heartmath mentor

Min første flyrejse efter jeg fik angst

Heartmath mentor
I 2011 fløj jeg til Alpe D’Huez på skitur – jeg kan huske, at jeg spillede Nintendo hele vejen for at aflede mine tanker fra flyveturen.
Heartmath mentorMen det gik faktisk fint.
Heartmath mentorJeg var nervøs og anspændt hele vejen tur/retur.
Heartmath mentor

Der gik 5 år – før jeg var oppe i et fly igen

Heartmath mentor
Ikke fordi jeg ikke havde lyst – men det stod heller ikke øverst på ønskesedlen.
Heartmath mentorMen jeg var travlt optaget af mine små børn – og min mand og jeg havde ikke behovet for at rejse udenlands, da børnene var helt små.
Heartmath mentorMen så kommer du også ud af form – og pludselig virker det at flyve MEGET større.
Heartmath mentorDe sidste par år, hvor jeg har rejst til Malta, har jeg fundet ud af, hvad der hjælper på mit stress-niveau i flyet.
Heartmath mentorJeg har fundet ud af, at der er nogle ting, jeg kan gøre der virkelig hjælper mig med at komme igennem min flyrejse uden at gå i sort.
Heartmath mentorDisse ting gælder ikke kun fly. De kan også være nyttige i tog, båd eller på bilture – når som helst du føler dig nervøs under din rejse.
Heartmath mentorAngst for at flyveHeartmath mentor

#01 – Fly er det mest sikre transportmiddel

Når du har angst for at flyve, er det vigtigt at huske dig selv på, at flyvning er den mest sikre transportform.
Heartmath mentorEn statistik fra amerikanske Flight Safety Foundation illustrerer, hvor sikkert det er at flyve: En person, som flyver én gang om dagen, skal flyve i 19.000 år, før han eller hun omkommer ved en flyulykke.
Heartmath mentor

#02 – Mad og drikke du skal undgå

Koffein er et NO-GO, hvis du har angst, symptomer på angst eller oplever angstanfald. Du finder koffein i visse læske- og energidrikke, kaffe, the, mørk chokolade og Cola (og i anti-celllulitis creme – vidste du det?).
Heartmath mentorAlkohol og angst er en meget dårlig cocktail. Alkohol ligner koffein på den måde, at det går ind og forstyrrer din dybe søvn. Det er her din krop og hjerne restituere sig mest. Det er den form for søvn, vi har allermest brug for (især når vi har angst), fordi den påvirker dit humør, koncentration og ydeevne. >>> Læs også: 3 gode kostråd, der reducerer symptomer på angst
Heartmath mentorDet er ikke alt sukker, der er noget skidt. Din hjerne har brug for sukker, så den kan fungere optimalt. Den har brug for blodsukker, det der også kaldes glukose – det er din hjernes brændstof. Det er ikke alle former for kulhydrater, der er gode som fx raffineret (hvidt) sukker. Det er et NO-GO, hvis du har angst symptomer, angst eller oplever angstanfald.
Heartmath mentorDu skal hive fat i kulhydrater som frugter, grøntsager og bønner. Tilsat sukker skaber store udsving i dit blodsukker, og derfor er det ikke en god ide at spise alt for mange søde sager.
Heartmath mentor

#03 – Sæt dig ind i hvad turbulens er

Selvom du ikke er bange for om flyet styrter ned, er det nu en rigtig god ide at sætte sig ind i, hvad turbulens er for en størrelse. Det giver dig bare en kæmpe tryghed, hvis du oplever det.
Heartmath mentorTurbulens er noget af det mest ubehagelige ved at flyve. Men det er ganske ufarligt!
Heartmath mentorTurbulens er urolig luft – altså luft i bevægelse, og det er det, du mærker under turbulens. Turbulens kan være af kortere eller længere varighed.
Heartmath mentorDu kan opleve det som svage eller kraftige rystelser eller du kan få en fornemmelse af at flyet falder i højde. Det er ikke altid at piloten kan varsle om urolig luft, fordi den ofte kommer pludseligt. Det er faktisk også derfor at crew’et i flyet råder dig til at have sikkerhedsbæltet fastspændt, når du sidder i sædet under flyvning, selvom det ikke er et krav.
Heartmath mentor

Turbulens niveauer

Flyene idag er ekstrem solide og de er designet til at kunne tåle meget voldsom turbulens. Piloter er også veluddannede til at navigere turbulens.
Heartmath mentorFlybesætninger over hele verden inddeler turbulens i niveauerne “Light, Moderate, Severe og Extreme”.
Heartmath mentorLight – vil føles som et let tryk mod sikkerhedsbæltet og lidt ryk i sædet – skiltet ”Fasten Seatbelt” vises nok slet ikke.
Heartmath mentorModerate – her vil det være svært at holde kaffen i koppen og at spise et måltid mad – skiltet ”Fasten Seatbelt” vises og service i kabinen vil stoppe.
Heartmath mentorSevere – her får du følelsen af at blive kastet voldsomt rundt i sædet og måske vil du indimellem føle, at du falder et par meter ned for derefter voldsomt at stige igen (nu er der store lufthuller).
Heartmath mentorExtreme – det vil opleves voldsomt ubehageligt og selv med et spændt sikkerhedsbælte kan rystelserne være så voldsomme at du får mindre skader.
Heartmath mentorHvor meget turbulens kan et fly tåle før det brækker midt over eller mister en vinge?
Heartmath mentor

Det mest testede fly

 

Et af de mest testede fly er B777. Teamet der designede vingen til B777 ville se, hvor meget der egentlig skulle til før den brækkede over.
Heartmath mentorResultatet var, at der skulle 150% af den kraftigste ”turbulens”, som en fly vinge ville kunne møde under en flyvning til at den brækkede. Det krævede, at den blev bukket hele 24 feet – næsten 8 meter!
Heartmath mentorDet er derfor ikke realistisk at et møde udelukkende med turbulens, vil kunne få flyet til at styrte ned eller at en vinge brækker over.
Heartmath mentor
Heartmath mentor

#04 – Sig det til stewardesserne

Jeg har ikke selv gjort dette, fordi jeg aldrig har været meget nervøs og har rejst med andre som har gjort mig tryg. Jeg er mest nervøs dagen før og lige op til boarding og take-off.
Heartmath mentorMen hvis du fortæller stewardesserne, at du er angst for at flyve, kan de hjælpe dig og lette noget af den stress du har ombord på flyet.
Heartmath mentor