Jeg vil i denne artikel fortælle om mit liv med angst, og hvordan den påvirker mig.
Set udefra er jeg ikke anderledes end så mange andre. Jeg har en kæreste, mor til snart 2 børn, har et hus, en god uddannelse og har været i arbejde i mange år. Læs også: 3 fødevarer, der forstærker angst og panikanfald
Forskellen på mig er bare, at jeg lider af angst. Jeg lider af generaliseret angst, hvilket bl.a. kommer til udtryk gennem mine uendelige bekymringstanker, min evige uro i kroppen med hjertebanken og ukontrolleret puls, dødsangst og jeg kunne blive ved.
Panikangst og stress
Derudover har jeg en tendens til panikangst, som jeg dog er blevet bedre til at kontrollere, og så lider jeg af stress.
Min angst startede allerede i folkeskolen. Der var en episode, hvor jeg i en time blev så dårlig, at jeg besvimede. Den følelse man har lige inden, at man besvimer – koldsved, prikker for øjnene og følelsen af, at blodet forsvinder fra ansigtet – satte sig derefter fast i mig. Jeg fik følelsen 100 gange efter episoden, hvor jeg blev dårlig og troede, at nu skulle jeg besvime, men hvor følelsen var psykisk. Og jeg blev skrækslagen hver gang det skete, for jeg var sikker på, at nu besvimede jeg. Det blev især slemt, hvis jeg var i et rum med mange mennesker, hvis jeg skulle tale for en større forsamling, eller hvis jeg stod i kø i supermarkedet og ventede på, at det blev min tur.
Enorm kropsbevidst
Min helbreds-/dødsangst er jeg stadig ikke sikker på, hvor kommer fra, eftersom der aldrig har været alvorlige tilfælde af sygdom i min familie. Jeg tror, at jeg bare er enormt kropsbevidst. Jeg kan dog huske, at denne angst startede en aften, hvor jeg fandt et mistænkeligt modermærke på min ryg, og straks troede jeg, at jeg havde modermærkekræft.
Min daværende kæreste brugte hele aftenen på at forsøge at trøste mig, for jeg græd og græd og var sikker på, at jeg nu skulle dø. Herefter har den bare kørt med uendelige lægebesøg, så snart jeg observerede den mindste uregelmæssighed på min krop. Jeg tror, at min lægejournal må fylde en hel bog efterhånden.
Sygemeldt med stress
Jeg fik først diagnosen angst mange år senere – ca. 8 år senere. Læs også: Vand dæmper symptomer på angst
Jeg havde været gennem en meget stressende periode i mit liv, hvor jeg bl.a. blev udsat for mobberi på min arbejdsplads, hvilket tog hårdt på mig. Jeg har altid set mig selv som en stærk person, som kan klare en del modgang, og jeg holdt min facade et halvt års tid, inden jeg knækkede og blev sygemeldt med stress.
Lykkepiller og psykolog
I den forbindelse fik jeg diagnosticeret angst, fik udskrevet lykkepiller og henvist til en psykolog. Hverken lykkepillerne eller psykologen var dog den store hjælp – jeg blev syg af pillerne og havde på den anden side ikke lyst til at fylde min krop med medicin, og psykologen lavede ikke andet, end at smide i hovedet på mig, at jeg skulle tage mig sammen og komme videre.
Så jeg stoppede efter 2 måneders tid med begge dele.
Fokus på mig selv
I stedet begyndte jeg at motionere. Motion frigiver lykkehormoner i hjernen og gør kroppen naturligt træt og afslappet. Jeg begyndte at fokusere på mig, og de ting jeg havde lyst til. Jeg var i forbindelse med min sygemelding fra mit arbejde blevet fyret og havde rigeligt med tid til at gøre lige præcist, hvad jeg havde lyst til.
Jeg havde det godt. Troede jeg. Se også: 3 simple tips til at få dine angstanfald væk
Uregelmæssig hjerterytme
For kort tid efter blev jeg gravid igen, og det første stykke tid havde jeg det godt. Desværre er min krop ikke særlig god til at være gravid, og jeg blev – som ved første graviditet – meget fysisk syg i forbindelse hermed. Hvilket jo selvfølgelig medførte nye bekymringer. Derudover begyndte jeg at have ekstrasystoler – uregelmæssig hjerterytme hvor hjertet slår et ekstra slag, eller slaget kommer for tidligt.
En ny ting at bekymre sig om, og som selvfølgelig blev undersøgt – og fordi det er mig – flere gange. Begge gange med positivt svar om, at mit hjerte var helt normalt. Min læge mente, at det skyldtes stress, hvilket dog ikke ændrer på, at jeg bliver rædselsslagen hver gang jeg oplever ekstraslag og tror, at jeg skal dø – hvilket er sådan ca. 30-40 gange om dagen.
Angst til hverdag
Lige pt. er jeg så gravid, at jeg ikke kan løbe en god lang tur eller tage en god time i fitness for at få mine tanker på afstand, hvilket heller ikke ligefrem forbedrer situationen. Jeg er ligesom låst fast og går med min angst hver dag. Nogle dage er jeg god til at slappe af via åndedrætsøvelser, yoga og simpelthen bare at distrahere mig selv fra alle mine tanker, mens andre dage virker fuldstændig håbløse og endeløse.
Bedre til at håndtere angsten
Jeg er blevet bedre til at håndtere visse dele af min angst, og det gør jeg ved at face den og ikke afholde mig fra at gøre de ting, jeg gerne vil – for der sker ikke noget ved, at man gør de ting, man er bange for.
Det har krævet mange år og flere 100 episoder, hvor jeg har skulle tage mig sammen for ikke at bryde ud af køen i supermarkedet eller butik eller ikke at skulle holde ind til siden på motorvejen fordi nu følte jeg, at jeg blev dårlig og skulle besvime.
Angsten er i mit hoved
Det hele foregår i hovedet, og adrenalinen påvirker kroppen negativt, fordi kroppen går i forsvar. Men hvis jeg tænker positivt og er i øjeblikket og ikke lader tankerne løbe afsted med mig, så går det.
Helbredsangst og dødsangst er tricky
Helbreds-/dødsangsten er lidt mere tricky – endnu – for der har jeg ikke helt lært kontrollen endnu.
Der er ingen tvivl om, at selvhjælpsøvelser er et godt skridt på vejen og gør enormt meget, men jeg bliver ikke rask uden hjælp fra en god psykolog, og det er jeg indstillet på, at sådan er det bare, uanset hvor perfekt jeg gerne vil se ud udefra.
Andres forventninger
At jeg er mor til to, jeg har et stort og fint hus, en dyr bil og pænt tøj – og jeg tror, at denne forestilling dybest set har stresset mig enormt meget tidligere. Hele tiden at skulle leve op til andres forventninger og deres indtryk af mig og skulle holde det hele så pænt og under kontrol. For med angsten har jeg jo ikke kontrol overhovedet.
Som jeg skrev før, kan man ikke se på folk, om de har angst.
Generaliseret angst er i familien
Folk jeg aldrig havde gættet på led af angst, har lidt af angst i mange år og har været i behandling for det – bl.a. begge mine forældre. Begge mine forældre har generaliseret angst og tager i perioder medicin.
Udadtil er de jo helt velfungerende mennesker med gode jobs, stor omgangskreds osv., og jeg fik først kendskab til deres angst i forbindelse med, at jeg selv fik konstateret angst og startede på lykkepiller.
Nogle former for angst kan være arvelige, og derfor giver det rigtig god mening for mig, at jeg har angst.
I denne forbindelse har det været fantastisk at have to mennesker så tæt på mig, som jeg kunne og kan trække på og spørge til råds, da de har oplevet og fortsat oplever angst på egen krop.
Tal med andre om angst
Det giver enormt meget at tale med andre, som har kendskab til angst, og som kan give en et større indblik og større viden. Andre gange har man bare brug for at blive bekræftet i, at man ikke er ved at blive sindssyg, eller at man ikke er ved at dø af et hjerteanfald.
Angst er en folkesygdom
Desværre er tendensen til angst ikke faldende. Jeg ser flere i min venindekreds, som har angst og stress – i mildere eller værre grad end mig. Desværre er det ofte noget, vi holder for os selv. Det er på en måde tabu, selvom angst er en folkesygdom – og det er trist, for det gør bare så meget, når ens nærmeste omgivelser kender til angsten og kan hjælpe på forskellige måder.
1. Find en god psykolog
Mine anbefalinger til andre med angst er, at finde en god psykolog, som praktiserer kognitiv terapi, således at man aktivt arbejder med angsten og kommer til at stå ansigt til ansigt med denne.
Der er visse ting, man ikke kan klare alene, og her er psykologhjælp altså bare eneste vej.
2. Selvhjælpsøvelser
Og så vil jeg anbefale, at man ved siden af laver selvhjælpsøvelser, som fx kan være åndedrætsøvelser som man kan bruge i angstsituationer, så man er forberedt og kan håndtere situationer, som kan fremkalde angst hos en.
3. Positive tanker
Endvidere er det vigtigt med positive tanker – tænk positivt dagen igennem i stedet for at tænke negativt. Fokuser på de positive ting i livet og gør noget godt for dig selv – forkæl dig selv og hvad får dig til at føle dig godt tilpas. Simpelt, men det virker.
4. Motion og sund kost
Endvidere det vigtigt at spise sundt og motionere.
Jeg har aldrig været særlig stor tilhænger af motion, men hvor blev jeg klogere i denne proces. Der er intet federe end at komme ud i den friske luft og løbe en god lang tur med musik i ørerne og få gang i kroppen, og jeg glæder mig til, at jeg om ca. 3 måneder kan komme ud og løbe mine lange ture igen og forhåbentlig komme en del af uroen til livs på den måde.
Det er min måde at gøre noget godt for mig selv på. Hvad bliver din?
Hilsen Mille
Hop ind i min lukket Facebook gruppe for kvinder – POWER gruppen lige her <<<
Sofia Mira, selvom det er lang tid siden du har skrevet dit indlæg her, vil jeg alligevel rose dig for den gode og ærlige beskrivelse. Angsten bor i os alle, hos nogen har den bare for godt fat, af forskellige årsager. De fleste siger dog det er begyndt i barndommen. Og det er her man kan finde helbredelse, det var det for mig. At kigge på de mangler og belastninger der var for mig som barn
gjorde mig mere forstående og medfølende over for mit voksne jeg. Tak for din ærlighed.
Og tusind tak fordi du læser med her. Ja det er ofte, når vi er blevet voksne, at vi kan reflektere tilbage og have en større forståelse for hvorfor vi reagerer og agerer, som vi gør, som voksne. Den refleksion er guld værd!
Tak for dig 😀 hvordan går det med dig i dag?
Jeg fandt lige en kæmpe ro i dit skriv, alt imens jeg sidder oppe, med ekstraslag for anden aften/nat i streg. Det er så voldsomt invaliderende pt, – ikke nok søvn på det grundlag, plus det er voldsomt generende og angstprovokerende, hvilket jeg er sikker på at du kender alt til.. 😬
Og så tænker jeg – hvad kom først, hønen eller ægget..
Giver angsten/stressen mig ekstrasystoler, eller giver ekstrasystolerne mig angst/stress.
Tror nu at jeg er kommet frem til, at det er første nævnte, det giver ekstrasystoler i perioder. Kan have 2 måneder hvor det kører hårdt
På med ekstraslag, og så 4 måneder uden, hvilket et så underligt…
Men er helt udkørt i de måneder hvor det står på 😢 føler mig magtesløs, forsmår ikke at passe mit studie pga manglende nattesøvn og dermed manglende overskud til nogenting.
Det er så svært at forliges med,
At de kloge hoveder siger at det ikke er farligt, når det er så voldsomt generende. Det tricker foresat min angst, efter snart 4 år
med dem. Så kommer det typisk angst spørgsmål op i mit hovede – har de mon overset noget, i de undersøgelser..
😰
Men tak tak tak, for at minde mig om, at angst og stress, har langt større virkning, end jeg nogen gangen giver det kredit for..
Det er meget ubehageligt i de perioder angsten står på. Du skal nok få det bedre og der er heldigvis meget du kan gøre selv for at få det bedre 🙂 Tag én dag ad gangen og forsøg at sige til dig selv, at der intet er galt med dig eller noget der er farligt. Jeg ved godt, at det er nemmere sagt end gjort. Men det er så vigtigt ikke at lade sig køre med angst-toget, som meget gerne vil stille alverdens spørgsmål til alt.
Kh Sofia
Har læst dit indlæg med stor interesse. Min angst for at besvime er så stor, at bare den mindste svimmelhed, gør mig panisk.
Hvis jeg bliver rigtig svimmel, kan det sidde i mig flere dage efter, hvor jeg ikke rigtig kan slappe af, men mærker efter hele tiden.
Angsten fylder så meget i mit liv, det er svært 😪
Kh Bente
Det er også meget ubehageligt. Det er angst for angsten. Det handler jo både om tanker og kropslige symptomer og reaktioner. Jeg vil anbefale dig, at lave denne meditation “Quick Coherence Teknik” – link til den her: https://youtu.be/swmjUXbe2KI (den er på min YouTube kanal). Denne meditation går ind og tager toppen af den angst-intensitet, som denne følelse giver dig. Den er med til at skabe en roligere tilstand, som du i den grad har brug for i øjeblikket. Den vil også støtte dig i at skifte fra en intens følelsesmæssig tilstand (panik, frygt, uro, angst), som er følelser der dræner dig for energi, til at komme i en roligere og mere harmonisk og balanceret tilstand, som er med til at lade dit “indre batteri” op. Så du stopper det store følelsesmæssige energitab, som disse følelser skaber. Jeg vil anbefale, at du træner denne meditation, når du får angst/panik anfald eller begynder at opleve svimmelhed. Og derudover træner du denne teknik regelmæssigt – hver dag i ca. 5-15 min. (alt efter hvilken tid, du har til rådighed) 3-5 gange om dagen. Vigtige tidspunkter på dagen kan være om morgenen, frokosttid og sengetid. Du skal nok få det bedre og det vil gå over, når du hjælper din krop med at styre dit nervesystem mere optimalt.
Kh Sofia