Jeg er en kvinde på 23 år, som fik mit første barn for 1 år siden.
Jeg synes det har været rigtig hårdt at blive mor, da jeg føler at jeg hele tiden skal vise at "jeg godt kan klare alt, selvom jeg er ung". Jeg gik fra min kæreste to gange, fordi jeg ikke kunne føle noget for ham, men vi begyndte at komme sammen igen lidt efter.Da vores barn så var 7 måneder, fik jeg konstateret depression, og dette tror jeg skyldes både den hårde start med min nye titel, og at jeg begyndte at få angst for at være pædofil.
Jeg ammede på dette tidspunkt og blev nødt til at stoppe, da jeg fik det dårligt hver gang. Jeg tog afstand til min datter og havde det rigtig rigtig dårligt.
Det er så blevet bedre nu, men jeg er stadig bange for "om jeg kan føle noget forneden" når jeg er sammen med hende. Læs også: Overfladisk vejrtrækning
Jeg koncentrerede mig hele tiden om mit underliv, og når der var den mindste bevægelse tænkte jeg "jeg er pædofil", og jeg kan få nogle pludselige klamme tanker om min datter.
Jeg er under behandling og min distrikt sygeplejerske kommer og besøger mig hver anden uge ca. (før var det hver dag).
Jeg har haft depression, som jeg nu er ved at være ude af, men får stadig citalopram. Jeg har fået konstateret angst og OCD på grund af de tanker jeg går rundt med.
Jeg kan også blive bange for om andre er pædofile, og forsøger ubevidst at analysere om de er, når jeg ser dem på gaden.
Jeg vil bare gerne vide om du/I har hørt om andre, der har det sådan?
Den følelse af klamhed, og at jeg er mærkelig fylder min krop til hverdag, uden at jeg kan gøre noget ved det.
Hilsen Louise

Kære Louise

Først og fremmest vil jeg sige at det er rigtig vigtigt, at du har fået hjælp nu.
Det er nemlig en helt almindelig form for OCD du har. Her kommer tvangstankerne nemlig til udtryk som en angst for at være et dårligt menneske, der ville kunne lide, eller gå ind for forfærdelige ting.
De mest almindelige tvangstanker i denne kategori handler faktisk om, at man kunne være pædofil, have lyst til at stikke sit barn med en kniv, gå ind for dyremishandling, være racist etc.
I det hele taget er det ofte sådan, at det værst tænkelige man kan forestille sig, er det, tvangstankerne går på. Tvangshandlingerne derimod, er her den måde du reagerer på tankerne på. Ofte er der tale om forsøg på tankeundertrykkelse, dvs. at man prøver at lade være med at tænke på det.
Når der er noget, man er bange for at tænke på, virker det desværre lige modsat, på den måde, at man så netop tænker endnu mere på det. Prøv bare at tænke på, at du ikke må tænke på en lyserød elefant.
Desuden vil man ofte gå og mærke efter om man nu har den rigtige følelse omkring de ubehagelige emner. Man er bange for at få den forkerte følelse og netop derfor bliver man angst og dermed i tvivl om, om det så er et tegn på at man ville kunne gøre det, eller ville kunne gå ind for det.
Jeg kan derfor med sikkerhed fortælle dig, at den OCD du beskriver, er du ikke alene om. Den eneste grund til at den måske ikke så tit dukker op i diverse tråde på angst hjemmesiderne, er sandsynligvis, fordi den er så skamfuld og derfor er svær at dele.
Det kan være en stor hjælp at komme i behandling hos en psykolog, der har en specifik erfaring på området. Læs også: Er jeg den eneste med "osteklokke"?
Behandlingen går i korte træk ud på, at du lærer at acceptere at du ikke kan styre dine tanker, men at du kan lære at møde dem med en større ro og accept (det er jo bare tanker) og dermed mister de deres magt over dig. Se også: Quick Coherence Meditation 
At du kan mærke ”forkerte ting” i dit underliv, skyldes ligeledes at du fokuserer på at mærke det rigtige (=ingenting) og det kan man ikke, når man har angst for at mærke det forkerte.
Her vil den fokuserede opmærksomhed i sig selv gøre, at du vil kunne mærke noget og dermed blive bange og føle dig klam og forkert.
Bare tænk på, hvordan vi ofte fornemmer en kløe i vores hovedbund, når talen falder på lus.


De bedste hilsner,
Pia Brabrand
Autoriseret Psykolog

angst meditation

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig mine 7 konkrete råd og værktøjer til at få angsten væk. 
JA TAK, JEG VIL GERNE TILMELDE MIG