Hej Sofia
Jeg havde angst for at blive syg for ca. 4 år siden, det gik over, men er nu kommet igen endnu hårdere og viser sig meget tydeligere.
Jeg er 15 år og går for tiden på efterskole, bare ikke lige nu på grund af Corona. Jeg har efter jeg er kommet hjem udviklet en slem angst for at fejle noget alvorligt.
Det startede for 4 uger siden, da jeg fik kvalme og mistede appetitten - jeg havde en slags trykken i det øverste af maven, som gjorde at jeg følte, jeg ikke helt kunne få luft.
Det varede ved længe og jeg blev rigtig bange for, om jeg skulle fejle noget med kræft i leveren eller et andet sted i maven. Jeg fandt senere to kugler på halsen og var 100 procent sikker på, at jeg havde lymfekræft.
Jeg havde det rigtig skidt i omkring 3 uger, hvor jeg stort set ikke så nogle og ikke kunne være alene fra mine forældre. Jeg var i et dybt, sort hul. Jeg tænkte, at jeg simpelthen ikke kunne fejle andet end kræft.
Mine forældre har hele tiden sagt til mig, at de er sikre på, at jeg ikke fejler noget. Men efter lang tids plagen fik jeg lov til at komme til lægen.
Lægen sagde, at kuglerne på halsen var godartet, tog en blodprøve, som var normal. Hun sagde, at jeg var rask - hun er godt klar over, at jeg har angst.
Det gjorde mig tryg i nogle dage, så selvom jeg tænkte meget over min vejrtrækning og følte, at jeg ikke kunne få nok luft, tænkte jeg, at det bare var min angst.
Angst for at blive syg
Nu er jeg blevet rigtig bange igen.
Jeg tænker på min vejrtrækning 24 timer i døgnet, og jeg føler ikke, at jeg kan få luft ordenligt på noget tidspunkt. Jeg synes, at mit hjerte slår hurtigere end normalt, og jeg har den her form for trykken i det øverste af maven.
Jeg er rigtig bange for, om jeg kunne have en form for kræft eller en hjertelidelse.
Jeg ved godt, at jeg ikke kan blive ved med at blive tjekket af lægen, og mine forældre er sikre på, at jeg føler, som jeg gør på grund af angst.
Det er bare rigtig svært at tro på.
Nogle gange sidder jeg bare og kigger ud i luften, og det føles næsten som om, at jeg er så bange, at jeg nærmest ikke kan mærke det.
Mine forældre er rigtig kede af det. Alt det her har gjort, at jeg har oplevet dem med mindre overskud og mere gråd end nogensinde. Jeg kan godt forstå, at det er hårdt at have et barn, som ikke stoler på én, men for mig virker det her alt for virkeligt til, at jeg kan skabe det med mine tanker.
Jeg føler, at jeg sidder fast, fordi jeg ikke tør at tro på, at jeg ikke fejler noget. Alt inden i mig siger jo, at der er noget helt galt.
Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre?
Venlig hilsen,
Kia
Kære Kia
Det lyder virkelig til at du har det svært i øjeblikket.
Og det er også meget svært og skræmmende at være i angstens hænder. Det kan være vanskeligt at skelne imellem reelle fysiske symptomer og angst symptomer, fordi de minder meget om hinanden.
Jeg tager udgangspunkt i, at du er blevet undersøgt af din læge for det, der har bekymret dig rigtig meget. Nemlig om du havde lymfekræft eller kræft et andet sted i kroppen.
Når du har sygdomangst, kan du godt blive helt i tvivl om lægen nu også har ret. Og blive ved med at scanne og mærke efter på din krop, fordi du bare ikke kan give slip på tanken.
Når du har angst kan det også skabe en masse spændinger, som ofte sætter sig i maveregionen og kan give ubehag og smerter i mild til svær grad. Læs også: 4 angst triggers, der gør din angst værre
Angst kan også give kvalme, hvor du mister appetitten. Nogle føler at de ligefrem kan kaste op hvert et sekund, fordi de er mere sensitive overfor lugte og smage.

Angst, når det står værst til, kan føles som en lammelse. Du bliver så optaget af dine egne tanker, at det nærmest er dem din dag består mest af. Du er i en tilstand af hele tiden at være opmærksom på dig selv, din krop og dine fysiske symptomer.
Det er virkelig noget, der dræner dig for energi.
angst for at blive syg
Det er også naturligt, når du er mere træt end normalt, at du begynder at trække dig fra sociale sammenhænge. Du begynder lige så stille at sige pænt nej tak til oplevelser, samvær og interesser, du en gang ikke kunne undvære.
Du kommer derfor ind i en nedtrykt periode, og den går lige så stille væk igen, når du begynder at arbejde med dine tanker, adfærd og følelser.
Når du har fokus på din vejrtrækning, går der kludder i maskineriet. Du kommer til at forstyrre rytmen i din vejrtrækning og den bliver mere overfladisk. Det vil sige, at din vejrtrækning ikke kommer dybt nok ned i maven - den "sætter sig" ligesom oppe i brystkassen.
Du kan opleve at blive svimmel og være nærmest udkørt om aftenen. Så have fokus på at gå tidligere i søvn end du normalt vil gøre, fordi kroppen kan godt bruge lidt mere hvile i denne periode. Hvis du har problemer med at finde ro eller falde i søvn, kan du lytte til en lydbog, en meditation eller mindfulness.

Vejrtrækningsøvelser


Jeg har skrevet et blogindlæg til Lotte Paarup, hvor jeg skriver om 4 effektive vejrtrækningsøvelser til at reducere angst. Her er der et link til mange gratis lydfiler.Læs her: "4 effektive øvelser til at reducere angst"
For at vejrtrækningsøvelser skal virke, er det vigtigt, at du træner dem. Det er desværre ikke sådan, at du kan træne et par gange, og så virker det.Du bliver nødt til at træne hver dag, når du har det rigtig dårligt. Det vil være en god ide, at du træner morgen, formiddag og aften. Sæt 15-20 minutter af om dagen, og træn den type øvelse, der passer dig.
Når angsten bliver mildere, kan du godt træne færre dage.

Bekræftelser


En måde jeg selv arbejder med angst på, og som har hjulpet mig hver eneste gang, den er dukket op.
Det er bekræftelser. Læs også: Skab positive tanker, når din negative indre snak vil noget andet
Bekræftelser er en måde at ændre uhensigtsmæssige tanker, der ikke fører noget godt med sig.
Når du har sygdomsangst, helbredsangst eller en anden form for angst, er du nødt til at genlære positive tanker og tale over for dig selv og andre på en positiv måde, hvis du ønsker at forandre det.
Bekræftelser er bevidst at vælge ord, som bidrager til at fjerne noget fra dit liv eller til at skabe noget nyt i det.
Hver eneste tanke, du tænker, og hvert eneste ord , du siger, er en bekræftelse.
Prøv at lægge mærke til dine tanker. Du vil måske blive overrasket over, hvor mange negative ord, du hele tiden gentager over for dig selv.
Når du har angst, lærer du din hjerne at tænke overvejende negative tanker. Det kan du lave om på ved at lave dine tanker om.Det gør du ved at træne bekræftelser. Det gør du hver dag.
Eksempler på bekræftelser:
"I dette øjeblik vælger jeg at føle mig rolig og fredelig. Alt er som det skal være".
"Jeg vælger at fylde mit sind med positive, plejende og helbredende tanker".
"Alt er som det skal være. Jeg er tryg".
"Jeg indånder styrke, og udånder frygt".
Vælg de bekræftelser, der passer bedst til dig og den situation du er i. Du kan også finde masser af andre bekræftelser på Pinterest. Bekræftelser på engelsk kaldes affirmations, søg på det.
Selvom du lige nu er inde i en periode, hvor du næsten ikke kan tro, at du ikke fejler noget. Er du nødt til at sige til dig selv, at du er rask. Husk dig selv på, at du har været til lægen, og du er blevet undersøgt for det.
Hver gang dine tanker siger: "Er du nu også helt sikker på det?" Takker du din hjerne for at passe på dig. Du svarer dine tanker tilbage med: "Tak, fordi du er her, og du passer på mig. Men jeg har ikke brug for din hjælp lige nu. Det her klarer jeg helt selv".
Det er også vigtigt, at du får professionel hjælp, når angsten påvirker dig rigtig meget. Jo tidligere, du får hjælp af en psykolog desto bedre.

Tilskud til behandling


Husk at spørge din læge, om du kan få tilskud til psykolog behandling. Du kan måske også få økonomisk hjælp, hvis du har en sundhedsforsikring eller er medlem af sygeforsikringen Danmark.

Find en god psykolog


En kognitiv psykolog kan du finde på Google - søg på kognitiv psykolog + "den by du bor i" - så kommer der en masse muligheder.
Og husk nu på, at det kan godt være, at du i starten skal gå hos 2 eller 3 forskellige psykologer for at finde den person, der passer til dig. Du kan ret hurtigt mærke, om det er et godt match. Lyt til dig selv og din mavefornemmelse.
Du kan også få gavn af andre behandlingsformer fx kropsterapi eller massage, der kan være med til at løsne op for mange af de spændinger, du går og bærer rundt på.
Der er heldigvis rigtig meget, du selv kan gøre ved angst. Det handler om at tage et lille skridt ad gangen og sætte tid af til mental træning i kalenderen.
Jeg ønsker dig alt det bedste.
Kærlig hilsen
Sofia
Heartmath certificeret Mentor


Skriv en kommentar, hvis der er noget, du kan bruge fra indlægget. Tak fordi du læste med idag Hjælp til angstAngst hvad kan man selv gøre?


angst meditation

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig mine 7 konkrete råd og værktøjer til at få angsten væk.JA TAK, JEG VIL GERNE TILMELDE MIG