Jeg lider af sygdomsangst og panikangst  - og det er kommet i en svær grad efter jeg har fået børn.

Angsten for at miste dem eller at de mister mig.

Lige for tiden har jeg det ekstra svært. Fik forrige mandag beskeden om, at jeg har svære celleforandringer og skal have et keglesnit.

Venter stadig svar på vævsprøverne. Læs også: 5 måder til hurtigt at reducere et angstanfald

Samtidig har jeg været noget forkølet og fik målt mit infektionstal i lørdags til 30.

Sygdomsangst - Den er kommet i en svær grad efter jeg har fået børnJeg fik igen taget en prøve i går, og i dag fik jeg så svaret, at det nu ligger på 58. Jeg har ellers fået det bedre - så kan slet ikke forstå at det ikke falder.

Jeg kører mig selv op og mener nu, at det skyldes at jeg har kræft eller fejler noget andet alvorligt.

Jeg fik taget mange forskellige blodprøver for mit immunforsvar i slutningen af november. Der var alle mine tal normale (inklusiv mit infektionstal), så jeg må vel konkludere, at jeg har været rask indtil da, og at hvad jeg end har pådraget mig, først er sket efter de gamle blodprøver?

Ihh er bange!

Sygdomsangst - Den er kommet i en svær grad efter jeg har fået børn


Kære SDN

Tak for dit spørgsmål, og jeg skal prøve at svare, så godt jeg kan.

At have sygdomsangst kan være rigtig svært, fordi der er mange kropslige symptomer, som man aldrig kan få en forklaring på (uden at de er farlige). Men det kan være angstprovokerende, når man ikke kan få en forklaring.

Hvis man ikke har sygdomsangst, så kan man mærke noget i kroppen og tænke: "Jeg har nok lige slået den uden at lægge mærke til det" eller "Jeg har nok overanstrengt den muskel" eller "Det går nok over lige om lidt". Så tænker man på noget andet og glemmer alt om det. Sygdomsangst - Den er kommet i en svær grad efter jeg har fået børn

Først når man har mærket det samme i kroppen over et stykke tid begynder man at tænke, at der kunne være noget galt.

Hvis det så efter endnu et stykke tid så stadig ikke går over, beslutter man måske at gå til lægen.

Når man har sygdomsangst, har man en tilbøjelighed til at i højere grad end andre mennesker at lægge mærke til alt, der sker i kroppen.

Når man så mærker noget, har man en tilbøjelighed til at starte med at tænke på den værst tænkelige mulighed - at man er dødelig syg. Fremfor at tænke "jeg har nok overanstrengt min muskel", tænker man "Jeg har nok kræft".

Så folk, der slås med sygdomsangst, skal lære at vende deres tankegang om og begynde med den mest sandsynlige og mindst farlige årsagsforklaring.

Mange med sygdomsangst kan med tiden lære at berolige sig selv med at tænke, at "Alle de andre gange har der ikke været noget, så det er der nok heller ikke denne gang."

Derfor giver det sig selv, at når man så rent faktisk bliver syg (og det gør vi jo allesammen ind imellem), så kan det være meget svært at styre sin sygdomsangst. For så skal man berolige sig selv med nuancer: "Jeg er syg, men jeg er ikke dødelig syg."

Her bliver det meget vigtigt at kunne styre sine tanker og holde fast i, at det ikke er noget alvorligt.

De angste tanker kan løbe af med en, men det bliver vigtigt at holde fast i, at det er bare angste tanker og ikke nødvendigvis sandheden.

Jo mere man kan slappe af over for de angste tanker, jo mere vil de forsvinde.

Jo mere man tænker på dem, jo mere magt tiltager de sig. Læs også: Angst meditation

Derfor bliver det vigtigt at lære at genkende disse tanker for, hvad de er - og bare lade dem ligge.

Jeg ved, at det er svært for dig og især lige nu, hvor du skal berolige dig selv v.hj.a. nuancer. Men du er nødt til at holde fast i dig selv og i fakta og ikke lade tankerne løbe af med dig.

Jeg håber, det jeg har skrevet, har været hjælpsomt. Se også: 3 simple tips til at få dine angstanfald væk

Med venlig hilsen
Lise Andersen
Autoriseret Psykolog
www.psykolog-liseandersen.dk