Jeg har været sygemeldt i 3 måneder med stress, angst og depression.
Mit problem er at jeg ikke kan sove, nogle nætter sover jeg slet ikke, og min angst og tanker går amok, dagen efter er angsten der og jeg tuder meget.
Har nogle beroligende piller (oxabenz) som jeg tager, men er bange for at blive afhængig af dem, og nogle gange tager jeg dem for sent, når jeg er godt kørt op, så hjælper de ikke rigtig.
Mit spørgsmål er, hvad kan jeg dog gøre for at få noget søvn, når det er allerværst, er jeg bange for at blive sindssyg af det angst. Læs også: Hvordan man falder i søvn
Har prøvet at se tv, læse, høre afslappende musik, drikke kamillete osv.
Venlige hilsner
Lykke

Kære Lykke

Du spørger hvad du kan gøre for at få din søvn tilbage.
Når du ligger og er angst og tankerne kører på højtryk er din krop i en tilstand af falsk alarm.
En belastningsreaktion er ofte kendetegnet ved at kroppen går i falsk alarm over selv de mindste ting. Derfor er det vigtigt at du reagerer herpå, på en måde der ikke fodrer angsten unødigt.
Angstens drivkraft er nemlig ”angst for angsten” – dvs. de antagelser du har om hvad angsten kan gøre ved dig – og som gør at du bliver endnu mere angst og dermed forstærker de fysiologiske symptomer du mærker.
Du nævner her, at der er en angst for at ”blive sindssyg af angst” og at den derudover kan ødelægge din søvn, hvilket kan gøre dit nervesystem endnu mere højspændt.
På den måde er der allerede meget på spil, i de ”triggertanker” som angsten udløser og som ”fodrer angsten”, når du mærker den. Læs også: Hvordan du trin for trin håndterer angsten
Ved angst, stress og depression kan man ikke bare ”slukke” for de følelser der er der. Udfordringen er derfor at kunne være med dem på en måde der ikke forstærker dem.
Når du tænker på at gå i seng, vil du sikkert allerede der også tænke ”åh nej – bare jeg nu kan sove!” – og allerede der opfanger din krop at noget er ”farligt” og du mærker angst.
En mere hensigtsmæssig måde at møde dette på, er derfor at arbejde hen imod at kunne acceptere at angsten er der og have som mål, at kunne være med den på en bedre måde. Det er fint at høre musik, drikke kamillete etc., hvis det hjælper dig til at kunne være med din angst på en bedre måde.Men hvis disse tiltag kun har til sigte at skulle fjerne angsten, hjælper de ikke, fordi at du så bare vil blive oprørt over at angsten stadig er der!Du kan prøve at sammenligne det med at skulle ud og køre bil efter et biluheld. I starten vil kroppen ryste og det vil føles farligt, men efterhånden som du har kørt en lille tur hver dag i en uge, tør kroppen efterhånden falde mere til ro. Hvis du derimod hver dag satte dig ind i bilen og tænke ”det går ikke, min krop ryster stadig” og så steg ud, ville det derimod ikke blive bedre.
Måske kan du prøve at se din nuværende angst på samme måde. At du har udviklet en angst for den angst du mærker, når din krop går i falsk alarm og at du ved at acceptere den, kan overbevise din krop om at der ikke er noget at være bange for mere – du er tryg nu.
Derfor er det også vigtigt at du beslutter dig for at det lige nu ikke er vigtigt om du kan sove, for dette vil blot forstærke problemet. Når du skal i seng, kan du i stedet fokusere på at skulle ”rumme den uro og angst du mærker og lære at ”surfe” mere på de katastrofetanker som angsten udløser. Se også: Angst meditation
Det kan være en god hjælp at opsøge kognitiv adfærdsterapi, hvis det virker for uoverskueligt at arbejde med det på egen hånd.
De bedste hilsner Pia
Autoriseret Psykolog