Jeg har søgt lidt på nettet og fundet siden her, hvor jeg kan spørge online om mine tvangstanker.

Jeg undgår helst at gå til min læge med dette problem, da jeg én gang har henvendt mig ved min praktiserende læge med stress, og symptomerne plagede mig meget.

Men jeg oplevede ikke at blive taget seriøst - hun stillede mig spørgsmålet: "Hvad skal jeg gøre ved det?", og nej, det vidste jeg jo egentlig ikke, så hvorfor var jeg overhovedet kommet?

Jeg er 19 år, og har i det meste af min barndom haft tvangstanker og tvangshandlinger.

Men efter jeg flyttede skole i 7. klasse (jeg oplevede svær mobning), så forsvandt det ligeså stille, og mine katastrofetanker (hvis jeg ikke gør det her i en bestemt rækkefølge, eller hvis jeg falder i søvn imens jeg tænker det her, så vil en fra min familie dø).Angst hvad kan man selv gøre?Jeg kan dog stadig ikke røre ved dørhåndtag, og ved ikke hvorfor?Angst hvad kan man selv gøre?

Tvangstanker, tvangshandlingerMen det kribler i hele min krop bare ved tanken, og dem jeg kender, er begyndt at stille spørgsmål ved det.

Mit største problem er, at når jeg er ude og handle, eller andre steder, hvor der er mange mennekser på en gang.

Jeg får den her ubehagelige følelse i kroppen, jeg får koldsved, jeg bliver svimmel og jeg føler at jeg ikke kan trække vejret, og jeg bliver nødt til at gå ind til siden et sted, hvor der ikke er nogen for at samle mig selv igen.

Det er noget som har sneget sig ind på mig det seneste år.

Det samme som når jeg skal med toget.

Jeg bliver grebet af en angst af at skulle dø.

Jeg er anspændt i disse situationer og har læst lidt om, at det kan føre til mavesmerter.

Jeg har de sidste 4 år oplevet mavesmerter næsten hver eneste dag, intense smerter, hvor jeg bare sidder og vrider mig. Det varer cirka 10 min, og går derefter helt væk.

Jeg kan dog ikke finde nogen sammenhæng mellem mine mavesmerter og situationer, hvor jeg bliver helt angst eller panikslagen.

Da disse mavesmerter startede, var jeg også til læge med det flere gange, men ingen kan finde ud af, hvorfor jeg har også fået et kamera gennem tarmen for at se om der skulle være noget, men ingenting??Angst hvad kan man selv gøre?

tvangstanker, tvangshandlingerJeg ved ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv, i situationerne, hvor jeg handler eller tager toget.

Og folk tror jeg er mærkelig, når jeg kæmper med dørhåndtaget uden at røre ved det.

Kan jeg selv gøre noget for jeg føler mig magtesløs?

Tak for din tid, håber du kan hjælpe mig.

Mvh Malene

Angst hvad kan man selv gøre?

Jeg har det meste af min barndom haft tvangstanker

Kære Malene

Tak for dit spørgsmål.

Der er ingen tvivl om, at du slås med angst som så dukker op til overfladen i form af problemer med at tage på et dørhåndtag eller som voldsom ubehag, når du tager toget eller handler ind.
Tvangstanker, tvangshandlinger

Om dine mavesmerter stammer fra din angst skal jeg ikke med sikkerhed kunne sige, men det kunne godt være et psykosomatisk symptom, dvs. du har fysisk ondt, men årsagen er psykisk.

I forhold til at tage på håndtag, vil du selv kunne gøre noget.

Her skal du langsomt vænne din krop (og dit hoved) til, at der sker ikke noget, når du røre ved et håndtag. Jo mere, du formår at røre ved håndtag, jo mere vil den kriblende fornemmelse i kroppen gå væk.

Den kriblende fornemmelse i kroppen er blot din krop, der tror, den er i fare - og det er den jo ikke. Så den fornemmelse behøver du ikke tage alvorligt. Hvis du kunne ignorere den, ville det være det bedste.

Rent teknisk skal du helst røre ved et håndtag (og holde fast) indtil den kriblende fornemmelse går væk, men det er jo ikke sikkert, det altid kan lade sig gøre. Og bare det at røre er bedre end ingenting.

Princippet er, at jo mere du røre ved håndtaget, jo mere vil din krop finde ud af, at der ikke er noget at være bange for - og så går den kriblende fornemmelse væk. Tvangstanker, tvangshandlinger

I forhold til angsten, der kommer, når du handler eller køre tog, er det i princippet det samme.

Men omfanget af det her problem virker noget større end det med håndtaget.Angst hvad kan man selv gøre?

Derfor vil jeg anbefale dig at gå til din læge og få en henvisning til angstbehandling hos en psykolog. Her skal du så finde en psykolog, som laver kognitiv behandling.

Held og lykke med det.

Angst hvad kan man selv gøre?
Med venlig hilsen
Lise AndersenAngst hvad kan man selv gøre?Autoriseret Psykolog
Specialist i Børnepsykologi
www.psykolog-liseandersen.dk