Jeg lider af angst forårsaget/udløst af stress. Jeg er lige blevet sygemeldt og skal tage angstdæmpende medicin. Dette er meget imod mig, da jeg frygter afhængigheden og ikke bryder mig om at "dope" min krop/spille den et puds. Jeg har haft de klassiske vejrtrækningsproblemer men har nu ikke haft dem i 4 dage, men får det dårligt (trykken og stikken i brystet) når jeg skal ud fra vante omgivelser f. eks. Købmanden osv. Jeg tænkte det gik bedre pga. det med vejret ikke har været her i flere dage, men mærker igen smerterne i brystet. Kan angst komme med flere dages mellemrum?... Tænker når et/nogle af symptomerne forsvinder nogle gange, betyder det så jeg er ved at komme gennem det? -har først tid ved psykolog om 2 uger, men vil gøre næsten alt for at få angsten til at forsvinde...

Mvh. Rosa

Kære Rosa

Den angst du oplever, skyldes at din krop lige nu er i et forhøjet alarmberedskab. Vi har et område i vores hjerne, der sørger for, at vi normalt har en fin regulering af dette alarmberedskab – lidt som termostaten i et køleskab, der slår til og fra afhængig af den temperaturregulering der er brug for. Når vi har været under et for stort pres i for lang tid, kan denne ”termostat” blive sat ud af kraft og kroppen kan nu ikke længere regulere sig selv og kode om det der sker, er farligt for den eller ej. Det betyder at den mindste uvante ting vil blive opfattet som noget farligt og gøre at alarmberedskabet straks går i gang. Kroppen kan således ikke længere kende forskel på hvad der er et lille krav om at skulle forholde sig til noget (fx det at gå til købmanden) og hvad der er for stort et krav og dermed minder den om det, der har ført til, at du fik stress. Det er derfor forståeligt at symptomerne kommer igen, når du kommer ud af de vante omgivelser. Samtidig er det også et godt tegn at du oplever at du har det bedre, så længe du ikke udfordrer dig selv.

Du skriver ikke hvilken type medicin du tager, men i mange tilfælde er der tale om såkaldte ”lykkepiller”. De virker i det område af hjernen der er overaktiveret og er med til at dæmpe kroppens alarmberedskab, sådan at du lettere kan sove og få den nødvendige hvile i din krop. Sideløbende hermed, skal du i samarbejde med din psykolog, langsomt til at lære din krop, at det ikke længere er farligt, når der er et mindre krav, dvs. når der er noget du skal forholde dig til. Det gør du ved at vise den, at du passer på den og reagerer på dens signaler. At du på den ene side tager det med ro, men også ved at du langsomt udfordrer den med en forståelse for, at dens signaler ikke er farlige, men faktisk hjælper dig med at passe på den.

Venlig hilsen
Pia Brabrand - Autoriseret psykolog