Hej jeg har lidt af angst ca i 35 år jeg er 62 år mine symtomer er fornemmelser i kroppen så som ondt i bryst hoved svimmelhed og andre symptomer og jeg tror jeg fejler alverdens ting og for 2 år siden fik jeg et nyt tilfælde feks skulle jeg køre over Storebæltsbroen da troede jeg verden brød sammen da jeg kørte over den har aldrig været så bange i mit liv har fået foretaget alverdens undesøgelser hos læge og får at vide at jeg skal sige til mig selv at jeg fejler ikke noget og desuden nogen piller men hvordan kan jeg bekæmpe det uden piller Mvh Torben

Kære Torben



Tak for din mail.

Det må have været rigtigt hårdt for dig at have kæmpet med angsten i så mange år. Jeg synes, det er rigtigt godt, at du prøver at opsøge noget hjælp, og håber, at mit svar kan være et skridt på vejen for dig. Samtidig vil jeg også sige, at der kan være mange skridt på vejen, og at jeg synes, du skal blive ved at opsøge hjælp på den ofte lange vej, som det kan være.

Dine symptomer (ondt i bryst, hoved, svimmelhed og at du tror, du fejler alverdens ting) er klassiske angstsymptomer. Sygdomsangst er kendetegnet ved, at man bliver angst, når man mærker noget, der “føles forkert i kroppen”. Ved sygdomsangst vil man ubevidst være opmærksom på sine fornemmelser i kroppen, og det betyder, at man vil reagere med angst på almindelige ting, såsom et kortvarigt stik i brystet o.lign. Man vil også ofte begynde at mærke efter, om der skulle være noget galt - både for at opdage det i tide, men også i håbet om at blive beroliget af, at alt er i orden - og så vil man ofte på den måde sætte nogle dårlige fornemmelser i gang i kroppen.

Det er ofte meget opslidende og ensomt at have angst, og angsten kan forhindre en i at være nærværende og glædes over det gode, der er i ens liv. Meget tit kan man - fordi man ikke ved, hvad man skal gøre, når angsten kommer - komme ind i en ond cirkel, hvor angsten fylder rigtigt meget, og hvor man vil gøre hvadsomhelst for at prøve at undgå den. Desværre bliver angsten faktisk værre af, at man prøver at undgå den - man bliver svagere og svagere, mens angsten bliver stærkere og stærkere.

Du spørger, hvordan du kan bekæmpe det uden piller. Helt overordnet set, så kan man formindske sin angst ved at møde den i stedet for at løbe væk fra den. Men når man skal møde sin angst, så er det vigtigt at gøre det et skridt ad gangen, og at have redskaberne til at møde angsten. Ligesom hvis man - i fantasiens verden - skal ud at kæmpe mod en drage, så sørger man for at have et sværd med - ellers har man tabt kampen på forhånd.

Når man skal gøre sig klar til at møde angsten, så handler det meget om at lære sine fornemmelser i kroppen, sine tanker og følelser at kende på en ny og dybere måde, og på en måde, hvor man ikke bare prøver at undgå dem. Dette kan blandt andet gøres ved at begynde at skrive de oplevelser ned, som man har haft og dele dem op i:

1 situation (fx. mærkede en smerte i brystet) 2 tanker (åh nej, er jeg ved at få en blodprop i hjertet) 3 følelser (angst) 4 krop (hjertebanken, flere smerter i brystet).

At skrive det ned er allerede starten på, ikke bare at blive bange og prøve at undgå det, der sker, men at prøve at kigge lidt på sine egne reaktioner og fx. kunne overveje, om det nu nødvendigvis er helt sikkert, at man er ved at få en blodprop i hjertet. Hvis man skriver det ned hver gang, man har haft en situation, begynder man også at have lidt statistik på, at selv om man har været overbevist om, at man skal dø, så viser erfaringen, at man jo faktisk ikke fik en blodprop.

En anden god måde at gøre sig klar til at møde angsten er, at træne forskellige måder at berolige sig selv på. En enkel måde er at lave regelmæssige åndedrætsøvelser, fx at sætte sig, lukke øjnene og trække vejret 3 gange langsomt, mens man følger luften ind gennem næsen og “ned i maven”, og ud gennem næsten igen. Dette virker ofte beroligende, og har også det mål, at man dels har nogle andre oplevelser af sin krop end dem, der skaber angst, og dels at man begynder at være klar over, at man selv er med til at “styre” sin opmærksomhed - her om man fokuserer på det, der skaber angst (fx. mærkelige fornemmelser i brystet), eller det, der beroliger (åndedrættet). Du kan fx prøve at gøre det 1 gang om dagen. Men det er meningen, at det skal være rart, ikke forstærke din angst. Ellers er det måske bedre at gøre noget aktivt, fx gå en tur.

Nu har du fået idéer til et par steder at starte, når du gerne vil arbejde med at bekæmpe eller møde din angst anderledes. Men da det at arbejde med angst er så svær en proces, vil jeg foreslå, at du kontakter en psykolog, der kan hjælpe dig. Hvis du ikke har mulighed for behandling hos en psykolog, kan det måske hjælpe dig at læse nogle af de andre svar her på siden, og at lede efter bøger, hvor andre med angst har skrevet om, hvad der har hjulpet dem.

Jeg vil ønske dig al mulig held og lykke med arbejdet.
Med venlig hilsen

Nina Hestbech
Autoriseret psykolog
Høffdingsvej 34
2500 Valby
Tlf. 27632513
Ydernummer 701890