Min mand har PTSD pga han var i Bosnien 92-93 og ikke fik hjælp efter krigen, han har været alkoholiker siden, men tørlagt nu, han er så ked af at han har fået social angst, det er så voldsomt, at han ikke kommer ud, han siger nej til familie fester, også til at de må komme her til en kop kaffe, han kan ikke holde tanken om andre ud, han vil gerne ud af det, men kan ikke, vi har prøvet med at skulle gå en lille tur en gang i mellem og det gør vi så 1 måske 2 gange, så begynder han at finde på undskyldninger, han er lige startet i terapi pga PTSD, men har allerede meldt afbud 3 gange, fordi han ikke kunne overskue at skulle ud af døren.

Kan jeg hjælpe ham på nogen måder?? Jeg har tilbudt at tage med.

Kære Fie

Tak for din henvendelse.

Det lyder som en alvorlig situation med din mand og hans PTSD symptomer. Det er desværre normalt at reagere efter traumatiske oplevelser, som eksempelvis krigszoner, og det kan have invaliderende og langvarige psykiske eftervirkninger. Det er godt at høre, at du har forståelse og støtter ham, men det er klart, at det er ikke noget, som du kan løse alene. Din mand har brug for den professionelle behandling, som han er startet i.

Jeg tænker, at du kan tale med ham om alvorligheden i at have brug for terapi og spørge ham, hvordan du bedst støtter ham. Måske vil det hjælpe ham, at du tager med, måske har han brug for, at du skubber ham lidt, måske har han brug for en aftale om, at hvis han tager til terapien, så har han mere fri i forhold til andre arrangementer, gåture mm. Så han kan mobilisere sin energi, for det er ofte hårdt at være i terapi, hvor der arbejdes med alt det svære. Desværre er han selv nødt til at ville og magte terapien, det kan du ikke gøre for ham.

Du kan evt. også henvende dig til behandlingsstedet og tale med dem omkring deres erfaringer. Måske har de mulighed for at komme ud en enkelt gang for at motivere din mand til behandlingen, hjælpe ham med at overskue behandlingen mm. Det er helt sikkert ikke første gang, at de oplever, at det er svært at møde op til behandlingen.

Jeg håber, at din mand finder styrke til at fortsætte behandlingen, og at du kan bruge mit svar.

 

Med venlig hilsen

Maria Krøl

Autoriseret psykolog

www.psykolog-maria-krol.dk

Share This