Jeg er en pige på 45 år som ikke ved om det er angst jeg har men tror det. Jeg har sommetider smerter /trykken i brystet , svimmelhed og mange andre ting. Er blevet undersøgt grundigt på sygehuset ang hjertet og hovedet og der er ingenting galt. Jeg tænker tit at jeg er alvorligt syg feks hvis jeg har hovedpine eller jag i hovedet er jeg sikker på jeg er ved at få en hjerneblødning eller trykken i brystet er jeg nok ved at få en blodprop. Kan vågne om natten ved at jeg tænker jeg dør så hjælper det at sætte sig på sengekanten , disse tanker kan jeg få på jobbet eller når jeg er sammen med andre mennesker. Er tit dårlig med svimmelhed og de øvrige symptomer. Jeg tænker at det må være noget fysisk for hvis det er psykisk har man vel ikke fysiske smerter ??? Jeg mistede min far meget pludseligt ved en blodprop da jeg var 12 og var med i bilen da det skete og denne gang var der jo ikke hjælp at få. Men ved ikke om det har nogen indflydelse og om der overhovedet er noget galt med mig eller jeg bare er psykisk syg som jeg får at vide tit.

Mvh Miriam

Kære Miriam

Tak for den fine beskrivelse af din situation.

Smerter, trykken i brystet og svimmelhed lyder som typiske angstsymptomer. Når kroppen går i ”falsk alarm”, reagerer den nemlig på fuldstændig samme måde, som hvis du stod over for en reel fare: Hjertet slår hurtigere for at pumpe blodet ud i kroppen til arme og ben, så vi kan flygte eller kæmpe og iltmætningen i blodet stiger, hvilket typisk opleves som svimmelhed og uvirkelighedsfølelse. Når dette ses i forlængelse af din historik omkring tabet af din far, er der sandsynligvis tale om angst, herunder helbredsangst.

Helbredsangst er kendetegnet ved at man bliver angst, når man mærker noget der” føles forkert” i kroppen. Du har været ude for en traumatisk oplevelse, i det din far sad og tilsyneladende var rask i bilen det ene øjeblik, og det næste øjeblik var han alvorligt syg og døde af det. Sådan en oplevelse kan have sat sig spor i dit sind, idet du har erfaret at det meget pludseligt kan gå helt galt.

Vores krop og sind er associerende, så når du mærker ”noget anderledes” i din krop, bliver det automatisk linket til den ”gamle oplevelse” og bliver derfor opfattet som farligt - og så kommer angsten buldrende som en automat reaktion i form af de symptomer, du beskriver. Ved helbredsangst vil man desuden ubevidst være mere opmærksom på enhver sensation der sker i kroppen og det gør at selv små uregelmæssigheder såsom et forbigående stik i brystet, eller et jag i hovedet, vil kunne udløse en ”falsk alarm” i kroppen i form af angst.

Jeg vil derfor anbefale dig at opsøge en psykolog, så du kan få den hjælp, som du uden tvivl skulle have haft da du var 12 år og som måske kunne have forhindret disse mulige eftervirkninger.
Hilsner Pia