Hej brevkasse
Jeg vil høre om angst og nervøsitet er det samme?
Jeg bliver meget nervøs, hver gang jeg skal udenfor og nogle gange må jeg blive hjemme.
Det fylder rigtig meget i mit liv og det gør mit ked af det.
Hilsen Ditte

Hej Ditte

Tak for dit spørgsmål!Der findes sikkert adskillige definitioner på angst og nervøsitet. Hvornår noget er angst og hvornår noget er nervøsitet.
Hvis jeg skulle definere de to begreber, så ville jeg først bruge en definition, som slet ikke har noget med angst eller nervøsitet at gøre. Jeg ville således henlede opmærksomheden på, at alle Volvoer er biler, men alle biler er ikke Volvoer.
Det samme mener jeg, er gældende for angst og nervøsitet – i hvert fald i min definitionsverden. Det vil sige, at jeg mener, at al nervøsitet er angst men al angst er ikke nervøsitet.
Sagt på en anden måde mener jeg, at nervøsitet er en grad af angst.
Der findes mange forskellige grader af angst hvoraf nervøsitet – ifølge min definition – ligger i den lavere ende. I den lidt højere ende af angstscalaen ligger der, ifølge min definition, en mere intens grad af angst, som jeg faktisk ville kalde angst (bare for at forvirre begreberne fuldstændig) og endnu højere på angstskalaen ville jeg placere panikangst.
Når jeg kikker på din sætning ”Jeg bliver meget nervøs hver gang jeg skal udenfor og nogle gange må jeg blive hjemme” så vil det i min definitionsverden betyde, at det du kalder nervøsitet ville jeg nok kalde angst.
Det betyder ikke, at din definition er forkert og min er rigtig, men ifølge min definition ville jeg mene det er angst, når man nogle gange bliver nødt til at blive hjemme på grund af denne følelsesmæssige tilstand. Det er dog helt ok at kalde det nervøsitet.
Det der er vigtigt at notere sig er, hvor stor indflydelse følelsen får på ens handlinger.
Det kan sagtens være, at billedet af forholdene mellem angst og nervøsitet ikke blev tydeligere med dette forsøg på en definition, men det kan måske – med lidt held – have givet dig et lidt mere nuanceret billede.


Venlig hilsen
Laila Ipsen
Autoriseret psykolog